torstai 26. helmikuuta 2015

Ihan pihalla (Kuukauden kuva #2)

Pitkään on himottanut ostaa tähtikaukoputki, sillä olisi mukava katsella taivaankappaleita vaikkapa omalta pihamaalta. Kotimaassa näitä on jonkin verran myynnissä ja kun sopiva sattui kohdalle niin sinnehän sitä sitten mentiin. Kotiin päästyäni auton kontissa köllötteli 200/1200mm f/6 Newton-kaukoputki jalustoineen.

The Rööri
Vähän kaikenlaista pikkuhilpettä tässä on tullut osteltua hissukseen jotta katselu olisi mukavampaa erilaisten suotimien ja telejatkeiden muodossa, mutta vielä pitäisi ostaa kunnollinen GoTo-jalusta tälle vehkeelle. Silloin voisi napinpainalluksella putki itse etsiä kohteen ja voisi keskittyä katseluun sen sijaan että kääntelee putkea manuaalisesti.

Jonkinverran kuviakin on tullut napsittua, Jupiterista erottui pääpiirteet ja Venuksesta hieman muotoja okulaarin kautta katsellessa. Mutta meneppä kuvaamaan niin ilmakehä suttaa kuvan käyttökelvottomaksi.
Viime yönä kuitenkin uhrilahjat ja shamaanitanssit auttoivat ja noin 20 minuuttia kirkasta taivasta ajatui tänne Suur-Sawoon kera rauhallisen ilmakehän. Koska planeettakuvaus ei ainakaan vielä onnistunut niin kohde vaihtui kuuksi.
50 kuvaa pinosin ja värikylläisyyttä lisäämällä kuun pinnasta erottuukin vaikka minkälaista ruskean ja sinisen sävyä. Ei ole kuu harmaa ei. Ruskeat sävyt on täysi mysteeri itselleni, ei mitään havaintoa mikä materiaali tuommoista valoa heijastaisi. Mutta sinisen sävyt tulevat titaanirikkaammasta maaperästä.

Tässä kuvassa ei liiemmin noita titaanialueita ole mutta yksi näkyy, nimeltään Mare Tranquillitatis. Suomennukseksi kävisi Rauhallisuuden meri.
Mikä tekee paikasta spesiaalin on se että juuri tuolla on lausuttu historialliset sanat: "Houston, Tranquility Base here. The Eagle has landed." Sinne nimittäin laskeutui ensimmäinen miehitetty kuulento, Apollo 11.

Q-ukko